piatok 26. októbra 2012

Stredomorská záhrada v našich klimatických podmienkach


Stredomorská záhrada v našich klimatických podmienkach

Páči sa vám slnkom zaliata stredomorská krajina? Radi by ste podobnú atmosféru napriek odlišným klimatickým podmienkam mali vo svojej záhrade? Nič nie je nemožné!

Hlavným rozdielom medzi klímou v okolí Stredozemného mora a našimi zemepisnými šírkami je dlhé horúce leto, dlhotrvajúca jeseň a krátke obdobia zimy a jari. Najväčšou prekážkou pre pestovanie viacerých typických stredomorských rastlín sú naše dlhé a tuhé zimy, rastliny zamrznú už po prvej zime.


olivovník európsky
borovica píniová /pinus pinea/

Už v predchádzajúcich storočiach sa záhradníci usilovali o presadenie exotických drevín a ich následnú aklimatizáciu na našom území. Postupy boli rôzne - napríklad presadenie stredomorských rastlín severnejšie, napr. v severnom Srbsku (takto postupoval majiteľ historického Gejzovho parku v Kalinove) a až po ich aklimatizácii trvajúcej 2-3 roky následné presadenie na územie Slovenska.

Druhým osvedčeným postupom bolo vysádzanie exotických stromov do existujúceho lesného porastu, ktorý má vlastnú miernejšiu mikroklímu. Týmto spôsobom vznikal rozsiahly park v Mlyňanoch. Dnes sa tam nachádza Arborétum Mlyňany SAV s bohatou zbierkou aklimatizovaných predovšetkým stálozelených exotických drevín.

Ako na stredomorskú záhradu?

Tajomstvo úspechu spočíva vo výbere podobných mrazuvzdorných drevín, aklimatizovaných cudzokrajných rastlín a v použití mrazuvzdorných kultivarov originálnych rastlinných druhov z oblasti Stredomoria.

Pôvodné druhy a ich náhrady

Charakteristickými stromami Stredomoria sú predovšetkým cyprus pravý /Cupressus semperirens/ a borovica píniová /Pinus pinea/. Habity týchto dvoch drevín vytvárajú v krajine zaujímavý kontrast: cyprus má stĺpovite vzpriamenú korunu, zatiaľ čo koruna borovice je široko rozložitá propomínajúca dáždnik.
Typickými sú aj olivovníkové háje s neustálym cvrlikaním cikád. Olivovník európsky /Olea europaea/ je známy svojou dlhovekosťou a bizarnými tvarmi.

Klasická stredomorská záhrada, http://www.houzz.com

Všetky tri stromy znesú teplotu len o niečo málo nižšiu pod nulou, nie sú vhodné do našich tuhých zím.

Namiesto cyprusu môžete vysadiť /tieto druhy sú navyše pre nižší vzrast vhodnejšie do malých záhrad/:
- borievka viržínska /Juniperus virginiana "Skyrocket"/
- borievka obyčajná /Juniperus communis/

- tuja západná mlyňanská /Thuja occidentalis Malonyana/

Moderná stredomorská záhrada, http://northcoastgardening.com

Borovicu píniovú môžete nahradiť niektorou z cudzokrajných mrazuvzdorných borovíc s tenkým dlhým ihličím a následne ich rezom tvarovať, napr.:
- borovica himalájska /Pinus wallichiana/
- borovica vejmutovka /Pinus strobus/
alebo naším pôvodným druhom - predovšetkým pre malé záhrady.
- borovica horská /kosodrevina/ /Pinus mungo/


cyprus pravý /Cupressus semperirens/
borovica vejmutovka
Namiesto olivovníka sú pre spestrenie záhrady vhodné najmä kvitnúce kry so sivozeleným lístím, napr.:
- tamariška /Tamarix/ - rôzne druhy
- rakytník rešetliakový /Hippophae Rhamnoides/
- hlošina úzkolistá /Elaeagnus angustifolia/ - nazývaná aj "ruská oliva"

borievka viržínska
Trvalky
- šalvia
- mliečnik - rôzne druhy

- stračia nôžka
- levanduľa
- okrasný cesnak
- juka vláknitá
- rôzne druhy vysokých tráv

Pozor na sýtozelené "anglické" trávniky!

Pokiaľ nechcete, aby vaša záhrada vyzerala gýčovito, vyvarujte sa rozsiahlych zavlažovaných trávnatých plôch. Vhodnejšie sú vydláždené plochy, štrkovité miesta pripomínajúce prírodný terén, skalnaté svahy alebo takzvaný "hrubý" trávnik, ktorému letné zožltnutie nijako neuberie na pôvabe. Zvlášť, keď je za plotom všade naokolo do žlta od letného slnka spálená tráva... Ak sa smaragdovozeleného trávnika nechcete vzdať, vyberte si radšej iný štýl záhrady.

tamariška štvortyčinková
Súčasná formálna stredomorská záhrada, http://xero.pro

Levanduľa

je najcharakteristickejšou stredomorskou trvalkou. Ak máte tento malý ker v mimoriadnej obľube, skúste si vybudovať záhradu v provensálskom štýle, ktorý je podskupinou stredomorského štýlu.

borievka obyčajná
tuja západná mlyňanská
hlošina úzkolistá
rakytník rešetliakový

mliečnik



Pozri súvisiace články: 
Provensálska voňavá záhrada
La Louvre Garden 



2 komentáre:

  1. Veľmi podnetný článok, vďaka. Na dovolenkách sme vždy obdivovali podobné záhrady, chystáme sa urobiť si niečo á la stredomorská záhrada.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vďaka za užitočné tipy!!!

    OdpovedaťOdstrániť