pondelok 5. novembra 2012

Mirror Garden - zrkadlová záhrada

Víťazná výstavná expozícia na Giardine´11 v Zürichu
Priekopníkmi v používaní zrkadiel v exteriéri sú Angličania a Holanďania.

Zrkadlo v záhrade vytvára ilúziu rozšírenia priestoru.
Je to vynikajúci trik nielen pre optické násobenie priestoru pri malých záhradách, ale aj obľúbený prostriedok pre vytváranie fantastických scenérií, obľúbený najmä na svetových záhradníckych výstavách.



Pri výbere vhodného materiálu musíme samozrejme brať do úvahy možné riziko poškodenia plochy, ktoré je v záhradnom priestore vyššie než v interiéri. Preto volíme zrkadlá s fóliou proti vysypaniu skla a ak je to možné s antireflexnou povrchovou úpravou, ktorá zamedzí nechceným odrazom (napríklad „prasiatka“ od slniečka). Ak sa medzi sklo a kovový poťah zrkadla dostane voda, dochádza k černeniu. Tomu môžeme čiastočne zamedziť umiestnením zrkadla do rámu, ktorý zamedzí vtekaniu vody, ale vďaka vysokej vzdušnej vlhkosti sa bohužiaľ černeniu zrkadla úplne nevyhneme.
Víťazná výstavná expozícia na Giardine´11 v Zürichu

Aby bol efekt čo najdokonalejší, treba zrkadlo predsadiť nízkou zeleňou trvaliek či plazivých kríkov. Tým návštevníkovi záhrady zabránime v priamom prístupe k odrazovej ploche a s tým spojenému odhaleniu ilúzie. Pri výbere umiestnenia sa tiež vyhýbame miestam, kde by návštevník stál proti zrkadlu čelom, či sa v ploche odrážal dom.

Záhrada, trendy, zrkadlá

















Mirror Garden - zrkadlová záhrada

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára