utorok 29. októbra 2013

Búda na spadnutie...

Rekonštrukcia prístavby k RD v Prahe 6 - Střešoviciach
 

Projekt: Eva Stalder


www.evastalder.com

Vyše storočný rodinný dom vo vilovej časti Střešovíc bol kedysi krčmou prilepenou ku krčmárovmu domu. Dom má solídne múry z kamenného muriva, zachovala sa aj veľká pivnica s príjemnou klímou počas celého roka. Ktosi kedysi pristaval ku vchodu búdu so záchodmi a zádverím. 




Nový majiteľ búdu takmer pred tridsiatimi rokmi zateplil, obložil drevom a vybudoval v nej kúpelňu. Oplotil miniatúrny pozemok a vytvoril dvorček, ktorý poskytuje priestor pre vonkajšie posedenie v súkromí. Väčšina dvorčeka je, žiaľ, celý deň zatienená vedľajším domom.

Rekonštrukcia si vyžiadala radikálne riešenie od podlahy až po strechu. Murivo bolo zosilnené, miestami nahradené novým a obložené kvalitnou izoláciou. Búda dostala škridľovú strechu so strešným oknom, ktorým sa konečne dostanú slnečné lúče až do kuchyne. Zádverie bolo odstránené /búda samotná je predsieňou/, aby sa opticky rozšíril dvorček. Kúpelňové okno bolo zo severu premiestnené na východnú stranu. Samotná kúpelňa sa dočkala najväčších zmien - jej výrazne lichobežníkový pôdorys a skutočne mini rozmery znamenali doslova boj o centimetre.

Dvorček bude vysadený tieňomilnými rastlinami v jedinom existujúcom vyvýšenom záhone a v kvetináčoch. Zostanú len pôvodné betónové schody ako nostalgická spomienka na bývalých štamgastov...



1 komentár: