sobota 8. marca 2014

Ako sa stavia veľká záhradnícka výstava?

12. marca 2014 otvorí svoje brány najväčší švajčiarsky veľtrh záhrad a životného štýlu Giardina Zurich, takže prípravy vo výstavnom areáli sú v plnom prúde.

Mala som to šťastie, že som sa na Slovensku podieľala na organizovaní a projektovaní podobnej - hoci oveľa-oveľa  menšej záhradníckej výstavy Kvetena v Banskej Bystrici. Poznám zákulisie.



Pripraviť takúto výstavu je oveľa zložitejšie, než pri výstavách iného zamerania. Výstavné pavilóny sa doslova zmenia na stavbu so všetkými ťažkými stavebnými mechanizmami, naváža sa zemina, budujú sa jazierka a bazény. Vystavovatelia sa predbiehajú v snahe vytvoriť ilúziu skutočných záhrad.

Najzložitejšie je to s rastlinami. Podobné výstavy sa konajú vždy skoro na jar a nikdy neviete, ako sa zahrá počasie. Prevoz vzrastlých stromov s koreňovými balmi je sám o sebe riadna fuška. Najprv ich treba vybrať zo zeme, opatrne previezť, ešte opatrnejšie inštalovať. Vystavovateľ si vytvorí koncepciu, napríklad ilúziu brezového hájika, ale ako na potvoru sú teploty tak nízke, že brezy ešte ani nezačali rašiť. Menšie rastliny sa dajú preniesť do skleníkov a urýchliť rašenie listov či kvitnutie, prevoz pri nízkych teplotách musí byť ale skutočne dobre zabezpečený.

Krátko a dobre, je to vždy adrenalín. Preto je najlepšie navštíviť podobnú výstavu v strede jej konania. Giardina trvá päť dní, tretí deň na návštevu je ideálny. Stromy už stihnúť narašiť a rýchlené tulipány ešte nezačnú vädnúť.




Keď záhradnícka výstava končí, cítiť taký ten neurčitý smútok. Všetka tá krása sa zbúra, kvety sa vyhodia do kontajnerov... My sme to na Slovensku riešili tak, že stromy a kríky v baloch išli po výstave buď rovno do mestských parkov alebo do súkromných záhrad, aby nevyšli navnivoč. Neviem, ako to robia švajčiarske firmy. Ale ako poznám mentalitu Švajčiarov, každá jedna rastlinka s nádejou na ďalší život má už pred veľtrhom kdesi svoje miesto na vysadenie.

Quelle: «MCH Messe Schweiz (Zürich) AG».



Video: http://www.youtube.com/watch?v=g7PP6fvd8Cw&feature=youtu.be
 

1 komentár:

  1. Na takú výstavu by som sa veru rada išla pozrieť. Doteraz som videla iba tú našu bratislavskú Flóru.

    OdpovedaťOdstrániť