sobota 3. januára 2015

Záhrada Majorelle - The Majorelle Garden (حديقة ماجوريل‎)

Villa Oasis v záhrade Majorelle.
Svetoznámu záhradu v Marakéši pôvodne vytvoril francúzsky maliar Jacques Majorelle v roku 1923. Francúzsky módny návrhár Yves Saint Laurent a jeho životný partner Pierre Berge kúpili tento v tom čase úplne spustnutý skvost v roku 1980. Pri obnove záhrady sa vybudovali zavlažovacie systémy a vysadili nové rastliny.
Na rekonštrukcii Villy Oasis a záhrady Majorelle sa podieľali významní architekti Bill Willis a Jacques Grange.

 

Vstúpte do raja

Hoci kráľovskému mestu Marakéš patrí popredné miesto v turistickej návštevnosti, len nepatrný zlomok navštívi záhradu Majorelle, jednu z najkrásnejších na svete.
Je to raj, oáza uprostred mesta s rozpálenými stenami, prachom a všeobecným ruchom.

Jaques Majorelle, francúzsky maliar prišiel do Marakéša ako 33-ročný, aby sa tu venoval maliarstvu. Krajina v pdhorí Vysokého Atlasu ho uchvátila natoľko, že sa v nej rozhodol dlhodobo usadiť. Porobne ako jeho kolega maliar Claude Monet, aj on pociťoval stále intenzívnejšiu túžbu venovať sa záhradnej architektúre. V roku 1924 získla vhodné pozemky na ktorých postupne realizoval svoje predstavy a kde neskôr postavil aj svoj dom s ateliérom. Majorelle často cestoval po mnohých krajinách Afriky a prinášal so sebou unikátne botanické suveníry, ktoré vysádzal podľa konzultácií s uznávanými botanikmi, podľa samoštúdia botaniky a najmä podľa vlastného zmyslu pre kompozíciu.


Interiér vily v čase, keď v nej žil YSL nájdete v článku: Yves Saint Laurent /Marrakech/

Zdroj obrázkov: www.elledecor.com


Villa Oasis v zajatí kaktusov a sukulentov.



Fontánu na podstavci v tvare osemcípej hviezdy navrhol Willis.



Farebnosť chodníkov bola volená podľa kvetov okolo vysadených rastlín.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára