utorok 17. marca 2015

Kreatívne veľkonočné vajcia zdobené prírodou

Cibuľové šupky sú silné a najmä nejedovaté farbivo.

Veľkonočné kraslice ponúka trh v neprebernom množstve, stačí kúpiť.

Pokiaľ však máte chuť a najmä detičky, môže sa stať zdobenie veľkonočných vajec rodinným rituálom i veľkým dobrodružstvom - nikdy neviete, čo vám z toho napokon vyjde. Tu je niekoľko tipov na vlastnoručné zdobenie kraslíc s použitím prírodných farbív a materiálov.

Kedysi som s deťmi s obľubou "batikovala" vajcia v cibuľových šupkách. Predchádzala tomu vždy jarná prechádzka a zber všetkého, čo prebúdzajúca sa príroda ponúkala. Najviac sa osvedčili kvety podbeľa, ktoré samotné pustili jasnožlté farbivo.

Batikované vajíčka varené v cibuľových šupkách, www.diy-enthusiasts.com

 

Aký je postup batikovania?


Nevyfúkané vajcia najprv dekorujete rôznymi lístkami a kvetinkami, každé obalíte buď pančuchou alebo riedkym elastickým obväzom tak, aby rastlinky pevne priliehali ku škrupine.

V hrnci si predvaríte šupky cibule /červená cibuľa dá, prirodzene, sýtejšiu farbu/, aby pustili farbu a vajcia potom jednoducho uvaríte natvrdo a necháte v hrnci postáť, pokým voda nevychladne.



Na mieste, kde boli "prilepené" rastlinky, zostanú ich odtlačky. Takto dekorované veľkonočné vajcia môžete pokojne podávať ku tradičnej šunke so zemiakovým šalátom, sú jedlé. Len... vždy nám bolo ľúto ich hneď olúpať :D

Sušená žihľava, čierny čaj, brusnice, kvety ibišteka, www.diy-masters.com

Podobne môžete farbiť v rôznych druhoch korenia, vo víne, v čaji a tak podobne. Získate rôznofarebné "mramorované" vajíčka. Stačí si len spomenúť, čo v kuchyni najviac farbí. Okrem týchto príkladov mi zišli na um aj šafrán a karí korenie.

Pestrofarebné vajíčka dodnes predávajú napríklad vo Švajčiarsku a to počas celého roka. Sú farbené potravinárskymi farbami. Vyzerajú cool, ale nikdy som ich nekúpila. Kto by kupoval na tvrdo uvarené vajcia, keď si môže na raňajky vyrobiť takúto farebnú parádu z čerstvých?

Mramorované veľkonočné vajíčka, colourmehappy.typepad.com

kurkuma
červená repa
ibištek
čerstvý petržlenový koreň
červené víno
zelený čaj
chlorela
mletá paprika

Páčia sa vám tieto prírodne maľované vajíčka? Zdieľajte ich so svojimi priateľmi!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára