pondelok 7. novembra 2016

5 top rastlín, ktoré rozžiaria vaše zimné balkóny


V poslednom článku o mojom novembrovom balkóne som sľúbila predstaviť základné rastliny, ktoré by ho mali krášliť až do jari. Tu sú:



 

1. Vresy a vresovce


Favoritom číslo jedna na pestovanie na balkónoch počas zimy, sú vresy a vresovce. Neprekáža im ani sneh a mráz.

S početnými porastmi vresov obyčajných (Calluna vulgaris) sa môžeme stretnúť na jesenných potulkách v horských oblastiach, najmä v svetlých borovicových lesoch. Udomácnili sa však už aj v mnohých záhradách, kde sú súčasťou vresoviskových záhonov. Pre svoju nenáročnosť a vytrvalosť v kvitnutí, ako aj odolnosť proti mrazom čoraz častejšie nachádzajú uplatnenie ako balkónové rastliny.

Vresovec Erica carnea f. alba 'Whitehall' , crocus.co.uk

V súčasnosti je známych vyše päťsto odrôd vresu obyčajného, jednotlivé odrody sa odlišujú nielen rastom, ale aj farbou kvetov, ktoré môžu byť biele, svetlo- či tmavoružové až karmínovočervené.
Vresy kvitnú drobnými zvončekovitými kvetmi od konca leta do neskorej jesene, no listy na kríčkoch ostávajú počas celého roka, neopadávajú. Majú tvar šupín, sú úzke, tmavozelené. V zime často zmenia farbu na bronzovofialovú a sú ozdobou rastliny i v čase, keď už nekvitne.
V nádobách ich môžeme pestovať buď samostatne, alebo kombinovať so zakrpatenými ihličnanmi, s rôznymi druhmi tráv, okrasnou kapustou, z kvitnúcich rastlín sú vhodné napríklad chryzantémy či astry.

Na vresy sa veľmi podobajú vresovce (Erica), ktoré patria do rovnakej čeľade vresovcovitých. Tieto vždyzelené kríčky však začínajú kvitnúť až v novembri, väčšina odrôd dokonca až v januári, a kvitnutie môže trvať až do mája.

Vresovce dorastajú do výšky 30 a do šírky 40 centimetrov. Listy majú tvar ihličia, kvety sú tiež zvončekovité a podobne ako u vresov môžu mať farbu bielu až po rôzne odtiene ružovej. Vyhovuje im slnečné stanovište. K vresom môžeme vysadiť rôzne odolné rastliny, ktoré začínajú kvitnúť v zimných mesiacoch, ako sú napríklad cyklámeny, sirôtky, horce, šafrany či čemerice. Vhodnými spoločníkmi sú tiež nižšie ihličnaté stromčeky alebo vždyzelené kríčky a trávy.

Pri pestovaní oboch druhov je dôležité vedieť, že sú to kyslomilné rastliny, čiže pH zeminy musí byť nižšia ako 5.

Pinus mugo ´Humpy´

2. Konifery (zakrpatené ihličnany) 



V našich klimatických podmienkach sa vám najlepšie osvedčia kultivary domácich ihličnanov - borovice, smreka, tisu alebo borievky, pokiaľ chcete výraznejšie farby, môžete si vybrať i cyprušteky alebo cudzokrajné poliehavé zlatisté borievky.

Pozor! Ihličnany v zime častejšie uschnú ako zamrznú! Pred nástupom zimy ich dobre polejte a zavlažujte i počas zimy vždy, keď teplota vystúpi nad bod mrazu.

Voľba vhodného druhu závisí od tvaru, ktorý si želáte a od polohy balkóna. Na tienistý balkón si môžete napríklad zvoliť pomaly rastúci stĺpovitý tis (Taxus baccata), výrazne sfarbené ihličie majú kultivary ‘Standishi‘ alebo ‘David‘. Skôr guľovitú formu má tiež pomaly rastúci kultivar borovice kosodreviny (Pinus mugo ´Humpy´). Na slnečné balkóny voľte kultivary borievky, najlepšie totiž znáša vysychanie.

Okrasná kapusta


 3. Okrasná kapusta


Táto príbuzná klasickej kapusty bola vyšľachtená primárne na okrasné účely a je veľkým hitom! Ružica listov je otvorená a má výrazne farebný stred. Listy môžu byť celokrajné, vykrajované, hladké alebo kučeravé. Stred ružice je červený, fialový alebo biely. Vydrží aj mierne mrazy, pri teplote -10 stupňov Celzia sa začína výrazne sfarbovať!

Ozdobná kapusta na mojom balkóne v kombinácii s vresovcom a s Calocephalus brownii (syn. Leucophyta brownii)

Ozdobná kapusta je dostupná ako zmes farieb alebo v skupinách podľa tvaru listov. Coral má listy vykrajované (‘Coral Queen F1’, ‘Coral Prince F1’), Peacock silne vykrajované (‘Red Peacock F1’, ‘White Peacock F1’), Kamone silne kučeravé (‘Red Kamone F1’, ‘White Kamone F1’).
Skutočne unikátna je odroda ‘Victoria Pigeon F1’. Stred plochých ružíc sa na jeseň sfarbuje do ružova, pričom si ponecháva biely okraj.

Cezmína ostrolistá ´ARGENTEA MARGINATA´

4. Mahónia a cezmína 


Cezmína ostolistá je typickou vianočnou rastlinou na Britských ostrovoch. Znáša však len veľmi mierne mrazy. U nás je pre pestovanie vhodnejšia mrazuvzdorná a stálozelená mahónia cezmínolistá, ker dokáže odolať aj tuhým mrazom, vo voľnej pôde až - 24 stupňov Celzia.

Je atraktívna v každom ročnom období. Kvitne v zimných mesiacoch, počas leta ju krášlia pichľavé kožovité listy, ktoré sa v jeseni vyfarbujú do hneda, oranžova až červena. V zime na nej zaujmú farebné tmavofialové plody.


Moja mahónia cezmínolistá. Je nová od októbra, uvidíme, ako sa jej bude páčiť...

5. Heuchera


Heuchera – pôvodná rastlina USA od Aljašky po Californiu. Má zaujímavú históriu svojho názvu. Na univerzite vo Wittenburgu pôsobil ako profesor medicíny a botaniky Johann Heinrich von Heucher (1677-1747), ktorý pravdepodobne s objavom tejto rastliny nemal nič spoločné, ale keďže Karl Linné rád dával mená po známych ľuďoch, tak sa jeho meno ušlo aj heuchere.

Heuchery mám dve. Menšia práve kvitne (v novembri)

Heuchery kvitnú v rôznych odtieňoch bielej, ružovej, červenej a fialovej, ale čo ich robí výnimočnými, je vínovočervená farba listov – mnohé kultivary sú pastvou pre oči. Vo voľnej pôde vydržia mráz až - 34 stupňov Celzia.

Kmienková mahónia a vresovec v kombinácii s odkvitnutou chryzantémou a s Calocephalus brownii

Týchto päť základných rastlín som primiešala medzi svoje ostatné balkónové rastliny, aby balkón v zime neosirel. Väčšina mojich rastlín je totiž opadavých. Do črepníkov som dala ešte cibule skoro kvitnúcich jarných cibuľovín. Pokiaľ nebudú tuhé mrazy, majú šancu prežiť i v nádobách.

Calocephalus brownii (syn. Leucophyta brownii)


 

Môj jesenný zamŕzajúci miláčik - Calocephalus brownii (syn. Leucophyta brownii)


Dokupujem ho každú jeseň. Zimu totiž u nás vonku neprežije, lebo znesie len slabý mráz do -5°C, aj to len pekne zababušený v zimnej prikrývke (voľná pôda a nastlané lístie okolo sa mu páči) a ak je vo vlhku, tak ani to nepomôže. Bezpečné teploty, aby nezmrzol, sú len do -1°C. Ak ho chcete prezimovať bez ujmy, preneste ho do svetlej miestnosti, kde je okolo 10 - 15°C (môže byť aj menej,  ale v každom prípade nad nulou).

Keďže ho vysádzam do zimných kompozícií s mrzauvzdornými rastlinami, zamrzne. Zaujímavé však je, že zostane takmer rovnaký, ako keby zdrevenatel.

Súvisiaci článok:  Novembrový balkón môže tiež žiariť farbami!




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára