štvrtok 23. februára 2017

Romantická záhrada - stredomorský štýl


Radi snívate i počas dňa? Potom je návrat ku romantizmu pre vás tým pravým riešením. Predstavte si voňavé záhony a kvitnúce popínavé rastliny, romantický záhradný kútik pod pregolou, kúzelné oblúky, sochy, altánky... No a samozrejme lavičku v tieni stromu.

Romantická záhrada sa dá vybudovať v niekoľkých štýloch. Dnes si predstavíme štýl stredomorský, presnejšie taliansky. Rastliny, vhodné do našich klimatických podmienok, nájdete TU.

Štýlotvornými prvkami stredomorskej záhrady sú:


1. Materiály


Typické materiály: čierne kované železo, tmavé rustikálne drevo, svetlý krémový alebo zlatožltý kameň, hnedočervené a oranžové tehly, štrk, hrubé rustikálne omietky, terakota... a všetky vydarené betónové napodobeniny prírodných matereiálov.

Nevhodné materiály: plasty, sivý betón, tmavočervené tehly, biele drevené obklady


2. Záhradné stavby


Pergoly s drevenou, murovanou alebo kovovou rustikálnou konštrukciou a drevenými trámami či s výpletom z prútia, historizujúce murované alebo drevené altány, rustikálne ohniská a krby, historizujúce fontány a bazéniky s kamenným obložením...

Nevhodné stavby: romantické biele besiedky,  biele deliace plôtiky, všetky plastové záhradné domčeky a kompostoviská...


3. Záhradný nábytok


Najtypickejším je ťažký vintage nábytok z čierneho kovaného alebo z oxidovaného železa a z masívneho prírodného dreva. Opotrebovaný drevený nábytok môže byť natretý i jasnými farbami Stredomoria - na čeveno, modro, tyrkysovo, žlto, olivovozeleno.

Vhodný je aj ratanový, prútený nábytok a nábytok z morskej trávy.

Nevhodný nábytok: plastový, priveľa bieleho dreveného nábytku 






1. Stolička BERTE čierna - kov, Dánsko
2. Záhradný stolík BELLE - kov, Dánsko
3. Kvetináč LAMIUM - hnedá, porcelán, Dánsko
4. Lavica AITER - masívne patinované drevo, Dánsko

Do zastrešeného patia alebo na krytú terasu môžete dať historizujúci nábytok z masívneho dreva. Pokiaľ nie ste milovníkmi historických foriem nábytku, voľte nábytok v jednoduchšom vidieckom štýle.


1. ROBIN komoda #12 olejovaný palisander - štýlový masívny nábytok, Nemecko
2. Servírovací stolík V-Garden KING - agátové drevo
3. ROBIN konferenčný stolík #26 olejovaný palisander, Nemecko
4. HECHT ROSE - záhradná lavička, agátové drevo


4. Doplnky


Stredomorská záhrada sa vyznačuje okrem výsadby do pôdy i solitérnymi rastlinami v črepníkoch. Takejto výsadbe sa nevyhnete i z praktických dôvodov - mnohé subtropické rastliny zo Stredomoria, napríklad olovník, citrusy, granátovník, figovník, oleander potrebujú prezimovať v chránenom priestore. Voľte črepníky z prírodných materiálov, najmä z terakoty /z pálenej hliny/, z kameniny, porcelánu.

Čerešničkou na torte sú v stredomorských záhradách sochy - obyčajne postavy antického vzhľadu.


Obrázky: Pinterest, hausmarket.sk
Masiv24.sk 
Bighome.sk

Zaujal vás tento článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi na sociálnych sieťach!

3 komentáre:

  1. To je naozaj nádhera. Ja už sa aj teším, až budeme mať na našej záhrade trochu viac upratané a urobí sa miesto na posedenie. Zatiaľ je to tam všetko také provizórne. Jediné, čo je urobené poriadne, tak je výbeh pre sliepky :-D. Ty priateľ chcel hneď, len čo sme dom so záhradou kúpili :-D. Keď je tak chcel, tak si ich sám chodí kŕmiť a zbiera vajíčka.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To máte moc pekné niečo podobné sa doma taky snažíme. Kúpili sme si nový domček, tak teraz v lete nás čaká postupné vybavovať nábytkom a bytovými doplnkami. Musím ale povedať, že aj napriek tomu, že som chlap, tak ma to vybavovaní a nakupovanie pomerne baví. Tak zatiaľ je aspoň za čo nakupovať, na konci prázdnin to môže byť o dosť horšie. : D

    OdpovedaťOdstrániť